Η Μετάνοια και η σημασία αυτής, την Μ.Σαρακοστή

521

Η Μετάνοια και η σημασία αυτής, την Μ.Σαρακοστή. Ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος μας μιλά μέσα από τους Λόγους Του, πολλές φορές για την σημασία της Μετανοίας.

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά, τυπικώς και ουσιαστικώς, η πορεία μας προς το Άγιο Πάσχα και την Ανάσταση του Κυρίου.Τι εννοούμε με αυτό; Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή μας δίνει την χαρά να προετοιμαστούμε σωματικώς, μα κυρίως πνευματικώς .Τι πιο σημαντικό από την μετάνοια !

 

 

 

 

Αυτή θα μας ανοίξει την Πύλη, για να οδηγηθούμε στην πραγματική ταπείνωση του εγώ μας, να αναζητήσουμε την Αλήθεια (τον Κύριο,Ιησού Χριστό), και να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε και να μετανοήσουμε πραγματικά, για τα πταίσματα και τις αμαρτίες μας, ώστε με το πέρας της Μ.Τεσσαρακοστής, να νοιώσουμε και να βιώσουμε επί της ουσίας την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και εφέτος.

Ο Όσιος Εφραίμ μας λέει λοιπόν, για την οδό και την δύναμη της Μετανοίας  μας: Η μετάνοια είναι το θυσιαστήριο του Θεού,διότι δια μέσου αυτής εξιλεώνονται αυτοί που αμαρτάνουν, αλλά και αδάπανο διατηρεί αυτόν που προσφέρει θυσίες,για να αντιληφθούμε πόση είναι η διαφορά του Νόμου και του Ευαγγελίου.

Συχνά εξαιτίας της δαπάνης μερικοί στο Νόμο απέφευγαν να εξομολογηθούν τις αμαρτίες , και έτσι γινόταν αφορμή κακίας η φειδωλία της θυσίας.

 

 

 

Ο Χριστός όμως με τον ερχομό του κατάργησε αυτό  προσφέροντας τη μετάνοια αδάπανο θυσιαστήριο.

Νομίζω οτι χαιρόταν ο Όφις με τη φειδωλία εκείνων που θυσίαζαν. Διότι εύρισκε αιτία για παράβαση του Νόμου. Συλλαμβάνονταν παραβάτες για δύο κακά αυτοί που έδειχναν φειδωλία …διότι δεν ομολογούσαν τις αμαρτίες τους , και διότι καταφρονούσαν τον Νόμο. Πρόσεξε πόσες ευεργεσίες πρόσφερε  ο Σωτήρας:με την μετάνοια κατάστρεψε από τη ρίζα του και το ένα και το άλλο. Πολλοί και φτωχοί , που δεν έδειχναν φειδωλία, δε θυσίαζαν.

Η μετάνοια όμως προλαβαίνει και την πρόφαση των φτωχών.διότι εξιλεώνει χωρίς δαπάνες. Μερικοί επειδή δίσταζαν ή επειδή δεν εύρισκαν κάτι εύκολο ,δε θυσίαζαν ζητώντας έλεος για τις αμαρτίες τους .Η μετάνοια όμως περιόρισε την πρόφαση του καθενός , προσφέροντας την θυσία της συνείδησης.Διότι δεν ζητά ερίφιο ,αλλά εξομολόγηση!Δεν απαιτεί πρόβατο για θυσία ,αλλά να ομολογείς από την συνείδηση!

 

 

 

 

Δεν έχεις να προσφέρεις τρυγόνι εσύ που αμάρτησες; Στέναξε και ο Θεός το υπολογίζει αυτό σε σένα περισσότερο από τρυγόνι! Δεν έχεις να προσφέρεις κάποιο πτηνό; Άφησε τα  δάκρια σου και θα υπολογισθεί αυτό από  σένα αντί για θυσία! Ομολόγησε τις αμαρτίες σου και θα είναι αυτό σε σένα προσφορά!

Έτσι λοιπόν ας θυμόμαστε όλοι και όλες μας πως : ΑΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΑΣ. ΑΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΡΟΣΠΕΣΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ,θεωρεί την προθυμία μας δώρο σωτήριο για την ψυχή μας!

Καλή Μ.Τεσσαρακοστή , Γιώτα .Α.Παμπάλου,

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 

Greekpress.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.