Με αυτά τα δύο αγκαλιάζω ΤΟΝ ΘΕΟ ώστε οπουδήποτε είναι Εκείνος θα έφερνε μαζί του και μένα είπε…

5.119

Ένας δάσκαλος, πολύ διάσημος για τις γνώσεις του , προσευχήθηκε στον Θεό να του δείξει ένα τέτοιο άτομο από το οποίο θα μπορούσε να μάθει με τον πιο άμεσο τρόπο ,να οδηγηθεί πιο εύκολα στον Ουρανό. Κάποτε, όταν προσευχόταν με αυτή την επιθυμία , πιο προσεκτικά από το συνηθισμένο, άκουσε μια φωνή από ψηλά, που τον διέταξε να πάει στην πόρτα της εκκλησίας : «Εκεί,» είπε η φωνή, «θα βρεις τον άνθρωπος που ψάχνεις. ”

Ο δάσκαλος βγήκε έξω και βρήκε στη πόρτα της εκκλησίας έναν γέροντα, που όλος ήταν καλυμμένος Σταματώντας ο δάσκαλος του δήλωσε το συνηθισμένο χαιρετισμό:
– Καλή μέρα σε εσένα, γέροντα!
Και ο γέρων απάντησε:
“Δεν θυμάμαι ότι κάποια μέρα είναι άσχημη”.

Ο δάσκαλος σταμάτησε και, σαν να διόρθωνε τον πρώτο του χαιρετισμό, δήλωσε:
“Εύχομαι ο Θεός να σας έδωσε ευτυχία.”
Και ο παλαιότερος απάντησε:
– Ποτέ δεν είμαι δυσαρεστημένος.

Ο δάσκαλος ήταν έκπληκτος και, πιστεύοντας ότι δεν άκουσε ή δεν κατάλαβε την απάντηση του, πρόσθεσε:
– Τι λέτε; Σας εύχομαι να είστε ασφαλείς.
“Και σας λέω ότι δεν είμαι ποτέ ατυχής”, είπε ο γέροντας.
Τότε ο δάσκαλος δήλωσε:
“Σας ευχαριστώ ότι θέλεις εσύ.”

– Δεν χρειάζεται τίποτα και έχω όλα όσα θέλω, αν και δεν ψάχνω για προσωρινή ευεξία.
“Ο Θεός να σας σώσει”, λέει ο δάσκαλος, “αν περιφρονείται τα κοσμικά αγαθά.” Ωστόσο, πείτε μου, είστε πραγματικά ο τυχερός ανάμεσα στους ανθρώπους;

Κατά συνέπεια, τα λόγια του Ιώβ είναι άδικα: Κάθε θνητός, που γεννάται από γυναίκα, ζει ολίγα χρόνια γεμάτα από ταραχήν και βάσανον. ( Ιώβ 14: 1 ) Δεν καταλαβαίνω πως ήξερες να αποφύγεις την δυστυχία;

“Όπως το είπατε”, απάντησε ο γέροντας. – Η ευτυχία μου είναι το γεγονός ότι δεν επιθυμώ την ευτυχία. Ο φόβος της ευτυχίας και της δυστυχίας είναι επικίνδυνος μόνο για εκείνους που την φοβούνται.
Ακουλουθω τον λόγο του θεού στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο . «Μη ομοιάσετε λοιπόν με αυτούς· διότι ο Πατήρ σας γνωρίζει από ποιά πράγματα έχετε ανάγκην, πριν του τα ζητήσετε.» Ματθ. 6,8
Είναι κρύο για μένα, υποφέρω από κακές καιρικές συνθήκες – δοξάζω επίσης τον Θεό. Έτσι, τα πάντα – ευχάριστα και άσχημα, γλυκά και πικρά – τα δέχομαι με χαρά, είμαι στα χέρια του καλού Πατέρα.

Επιθυμώ μόνο αυτό που θέλει ο Θεός και επομένως όλα συμβαίνουν σύμφωνα με την επιθυμία μου. Είναι άσχημα αυτός που επιδιώκει την ευτυχία στον κόσμο, γιατί δεν υπάρχει άλλη ευτυχία εδώ, αλλά μόλις στηριχτείς στο θέλημα του Κυρίου είναι απολύτως καλό και απολύτως δίκαιο. Δεν μπορεί να γίνει ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα. Εκείνος κρίνει όλους. Προσπαθώ να διατηρήσω εντελώς και να φροντίζω μόνο αυτό που θέλει ο Θεός και τι δεν θέλει. Γι ‘αυτό δεν θεωρώ ότι είμαι δυσαρεστημένος, όταν συνδυάζω εντελώς τη θέλησή μου και συμφωνώ με το θέλημα του Θεού, έτσι ώστε να έχω επιθυμία ή απροθυμία: τι θέλει ή δεν θέλει ο Θεός.

“Το λέτε αυτό στην πίστη σας;” – απάντησε ο δάσκαλος. “Πες μου: θα σκεφτόσουν το ίδιο αν ο Θεός ήθελε να σε στείλει στην κόλαση;”
“Ο Θεός με στέλνει στην κόλαση;” – αναφώνησε ο γέροντας. “αλλά ξέρετε έχω δυο τρόπους υπέροχης, με τους οποίους θα μπορούσα να συλλάβω την μια και αδιαχώριστη αγκαλιά : ο ένας ώμος είναι η βαθύτερη ταπείνωση μου, και ο άλλος είναι μια αγάπη για τον Θεό “.

Με αυτά αγκαλιάζω ΤΟΝ ΘΕΟ ώστε οπουδήποτε είναι Εκείνος θα έφερνε μαζί του και εμένα και θα ήταν πιο ευχαριστώ για μένα να είμαι έξω από τον ουρανό με τον Θεό παρά στον ουρανό χωρίς Αυτόν.

Ο δάσκαλος εξεπλαγει από τις απαντήσεις του γέρου και συνειδητοποίησε ότι ο συντομότερος τρόπος προς τον Θεό είναι να βιώσει ακόμα περισσότερο την σοφία του γέρου, που τόσο καλά είναι κρυμμένη στο λεπτό του σώμα.
– Από που ήρθες εδώ;
“Από το Θεό”, απάντησε ο γέροντας.
“Πού βρήκες τον Θεό;”
– Μόλις έφυγα από τα κοσμικά.
– Και πού άφησες τον Θεό;
– Στην καθαρότητα των σκέψεων και της καλής συνείδησης.
– Ποιος είσαι; Ρώτησε ο δάσκαλος.
«Όποιος κι αν είμαι», απάντησε ο γέροντας , « είμαι τόσο ευχαριστημένος με τη θέση μου με ότι βλέπω ότι πραγματικά δεν θα το ανταλλάξω με τον πλούτο όλων των βασιλιάδων της γης». Κάθε άνθρωπος που ξέρει να ελέγχει τον εαυτό του και διατάζει τις σκέψεις του είναι βασιλιάς.
“Γι ‘αυτό είσαι ο βασιλιάς: πού είναι η βασιλεία σου;”
“Εκεί,” απάντησε ο γέρος, δείχνοντας τον Ουρανό. – Ο βασιλιάς του οποίου το Βασίλειο αυτό διακηρύσσεται από ορισμένα χαρακτηριστικά.

– Ποιος στο δίδαξε αυτό; Και ποιος σας έδωσε αυτή τη σοφία; Ο δάσκαλος τελικά ρώτησε.

«Θα σας πω,» ​​είπε ο παλαιότερος, «ότι περνάω ολόκληρες μέρες στη σιωπή και αν προσεύχομαι, ασκώ ευσεβείς σκέψεις, και πάντα με νοιάζει να είμαι σταθερά συνδεδεμένος με τον Θεό». Και η ένωση με το Θεό και η συμφωνία με τη θέλησή Του διδάσκουν τα πάντα.
Έτσι, ο δάσκαλος, έχοντας μάθει να μιλάει με έναν ζητιάνο και να του διδάσκει την ειρήνη, επέστρεψε στον εαυτό του, δοξάζοντας τον Θεό, είπε. Το ευαγγελικό. Τότε, έστρεψε τον λόγον του ο Ιησούς προς τον ουρανόν και είπε· “Σ’ ευχαριστώ και σε δοξάζω, Πάτερ, που είσαι κύριος και εξουσιαστής του ουρανού και της γης, διότι απέκρυψες αυτάς τας υψίστας αληθείας από εκείνους, που νομίζουν τον ευατόν των σοφόν και συνέτον, και εφανέρωσες αυτάς εις ανθρώπους απλοϊκούς, ως νήπια, εις αφελείς και ταπεινούς, που είχαν όμως την αγαθήν διάθεσιν να τας δεχθούν. Ματθαιος.11:25 ).

apantaortodoxias.blogspot.com

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.