Όσο περισσότερο ταλαιπωρηθεί με αρρώστια ο άνθρωπος, τόσο περισσότερο εξαγνίζεται και αγιάζεται

4.726

Ο Άγιος Γέροντας Παίσιος υπέφερε πολύ με την αρρώστεια του. Ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε, αλλά με υπομονή και σιωπηλά δεχόταν ό,τι του Θεού δώρο, έλεγε πως αξιώθηκε. Για να πάει κανείς στον γλυκό Παράδεισο ‘ελεγε, πρέπει να φάει πολλή πικρά εδώ, να έχει το διαβατήριο των δοκιμασιών στο χέρι.

Τι γίνεται στα νοσοκομεία! Τι δράματα! Τι πόνο έχει ο κόσμος! Πόσες μητέρες, οι καημένες, κάνουν επεμβάσεις, σκέφτονται τα παιδάκια τους και έχουν την αγωνία όλης της οικογένειας! Πόσοι οικογενειάρχες έχουν καρκίνο, κάνουν ακτινοβολίες και τι βάσανο έχουν! Να μην μπορούν να δουλέψουν, να πρέπει να πληρώσουν νοίκια, να έχουν ένα σωρό έξοδα! Εδώ άλλοι έχουν την υγεία τους και πάλι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, πόσο μάλλον να μην έχει κανείς την υγεία του και να ζορίζεται να δουλέψει, για να ανταποκριθεί λίγο στις υποχρεώσεις του!

Πολύ με έχουν καταβάλει τα προβλήματα των ανθρώπων. Πόσα ακούω κάθε μέρα! Συνέχεια βάσανα, δυσκολίες!… Πίκρα όλη μέρα το στόμα και το βράδυ να πέφτω νηστικός λίγο να ξεκουραστώ. Νιώθω πολλή σωματική κούραση, άλλα και εσωτερική ξεκούραση.

  • Γέροντα, πάντα ωφελεί ή αρρώστια;
  • Ναι, πάντα πολύ ωφελεί. Οι αρρώστιες βοηθούν τους ανθρώπους να «εξιλεωθούν» όταν δεν έχουν αρετές. Μεγάλο πράγμα η υγεία, άλλα και το καλό πού προσφέρει ή αρρώστια, η υγεία δεν μπορεί να το δώσει! Πνευματικό καλό! Είναι πολύ μεγάλη ευεργεσία, πολύ μεγάλη! Καθαρίζει τον άνθρωπο από την αμαρτία, και μερικές φορές του εξασφαλίζει και μισθό. Ή ψυχή του ανθρώπου είναι σαν το χρυσάφι και η αρρώστια είναι σαν την φωτιά πού την καθαρίζει. Βλέπεις, και ο Χριστός είπε στον “Απόστολο Παύλο: «Ή δύναμίς μου εν άσθενεία τελειούται» . Όσο περισσότερο ταλαιπωρηθεί με κάποια αρρώστια ο άνθρωπος, τόσο περισσότερο εξαγνίζεται και αγιάζεται, αρκεί να κάνει υπομονή και να την δέχεται με χαρά.
    Μερικές αρρώστιες θέλουν μόνο λίγη υπομονή, και τις επιτρέπει ο Θεός, για να πάρει ο άνθρωπος λίγο μισθό και να του αφαιρέσει ο Θεός μερικά κουσούρια. Γιατί η σωματική αρρώστια βοηθάει στην θεραπεία της πνευματικής αρρώστιας. Την εξουδετερώνει με την ταπείνωση που φέρνει. Ό Θεός όλα τα αξιοποιεί για το καλό! “Ο,τι επιτρέπει είναι για το πνευματικό μας συμφέρον. Ξέρει τι χρειάζεται ο καθένας μας και μας δίνει κάποια αρρώστια, είτε για να ανταμοιφθούμε, είτε για να εξοφλήσουμε αμαρτίες μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.