Μπλοφάρει Ή Κλιμακώνει Και Άλλο Η Άγκυρα Σε Αιγαίο;

Αιγυπτιακό ΜΜΕ: Οι Τούρκοι ενεργοποίησαν τους S-400

Ο τουρκικός στρατός φέρεται να έχει αναπτύξει συστήματα πυραύλων αεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400 σε δύο κομβικές περιοχές, εναντίον των αιγυπτιακών και των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφώνκλητικές αναφορές και από το ”δεξί χέρι” του Ερντογάν Μπουλούτ:

 
“Το Αιγαίο είναι μια τουρκική θάλασσα, η Μεσόγειος είναι μια τουρκική θάλασσα. Είναι οι S-400 ενεργοί; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Έλληνες πρέπει να έρθετε και να τους δοκιμάσετε! Είμαστε εδώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αιγυπτιακών ΜΜΕ, ο τουρκικός στρατός έχει αναπτύξει και ενεργοποιήσει πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400 σε Χατάι και Σμύρνη, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

“Οι πύραυλοι αυτοί στοχοποιούν το Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο θέτοντας ολόκληρες περιοχές υπό την τουρκική ομπρέλα της αντιαεροπορικής άμυνας”, τονίζουν τα ίδια.

Σύμφωνα με τουρκικό σάιτ και ανεπιβεβαίωτες αναφορές, η Τουρκία έχει αναπτύξει το σύστημα πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400 στις περιοχές Σμύρνης και Χατάι, καλύπτοντας τμήματα της επικράτειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Συρίας και του Λιβάνου, ενώ ελέγχει και την Α.Μεσόγειο κατά κάθε πιθανής δράσης αιγυπτιακών μαχητικών.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αναφορές, με την κλιμάκωση της έντασης στη Μεσόγειο, η Άγκυρα ενεργοποίησε το προηγμένο σύστημα αεροπορικής άμυνας, θέλοντας να προκαλέσει κυρίως Ελλάδα και Αίγυπτο.

Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση σχετικά με τις μετακινήσεις συστοιχιών S-400 στις εν λόγω περιοχές.

«Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι η Τουρκία έχει ενεργοποιήσει τα συστήματα S-400 υπό το φως της αυξανόμενης έντασης στη Μεσόγειο. Διάφοροι ιστότοποι αναφέρουν οι τουρκικοί πύραυλοι έχουν αναπτυχθεί εναντίον των ελληνικών και αιγυπτιακών μαχητικών αεροσκαφών», γράφει tweet του TurkishFacts4U, που επικαλείται Τούρκους αξιωματικούς που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας φυσικά.

Οι προδιαγραφές του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 είναι οι εξής:

Το σύστημα S-400 Triumph διακρίνεται από την ικανότητά του να καταστρέφει οποιονδήποτε στόχο αέρα σε ελάχιστο υψόμετρο 10 μέτρων και υψόμετρο 27 χιλιομέτρων έως το πολύ 30, ανεξάρτητα από το μέγεθος αυτού του στόχου.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει βαλλιστικούς και πυραύλους που φτάνουν ταχύτητες 5.000 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Όσο για το αμερικανικό σύστημα THAAD, αυτό είναι ο μοναδικός ανταγωνιστής του ρωσικού συστήματος. Το σύστημα αυτό επιφανείας-αέρος είναι ταχέως αναπτυσσόμενο σύστημα και σε αντίθεση με το σύστημα S-400, οι πύραυλοι του THAAD δεν μεταφέρουν κεφαλές, αλλά εξαρτώνται από την κινητική τους ενέργεια όταν συγκρούονται με τον στόχο.

Ο ιστότοπος που αναφέραμε παραπάνω δημοσιεύει τακτικά νέα για την Τουρκία, ωστόσο αυτή τη φορά δεν έχει αποκαλύψει την πηγή των πληροφοριών του, που πιθανόν να αποτελούν και μια ακόμη επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου κατά Αθήνας και Καίρου.

Τι ακριβώς επιδιώκει όμως η Τουρκία αν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι μετακινήσεις συστοιχιών των πυραύλων με στόχο το Αιγαίο και την Μεσόγειο;

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕλλάδα